skip to Main Content
Zalencentrum Prinsenhof Best 0499-371822 info@prinsenhofbest.nl

HISTORIE

De grote zaal van Prinsenhof werd in 1929, onder leiding van pastoor Bernardus Prinsen als jongenspatronaat aan het Kerkhofpad gebouwd. Het kerkbestuur onder leiding van pastoor Gerardus Vos liet in 1934 het K.J.V.-huis bouwen. Kort na de oorlog in 1944 werden patronaat en KJV-huis met elkaar verbonden. Deze combinatie werd later bekend als Jeugdcentrum en sinds alweer een aantal jaren als Prinsenhof, genoemd naar Bernardus Prinsen. Vlak na de oorlog werd er onderwijs aan jongens in dit gebouw gegeven en fungeerde het oude KJV-gedeelte tot februari 1962 als gemeentehuis. Kort na de oorlog werden er geruime tijd kerkdiensten in het patronaatsgedeelte gehouden tot het moment dat de zwaar gehavende Odulphuskerk weer provisorisch gereviseerd was.

In de huidige tijd is er veel verandert aan het pand. Met het behoud van authentieke elementen die bij het pand horen is de volledige binnenzijde van het pand gemoderniseerd. In 2004 werd de grote zaal verbouwd. Het originele plafond bleek onder de twee verlaagde plafonds te zitten. Het glas in lood kwam tevoorschijn en de rijke historie zichtbaar.   Twee jaar later in 2006 werd Het Voorhuis in dezelfde stijl aangepakt. De twee werden een geheel. In november 2012 is de nieuwbouw in gebruik genomen. De Entree, met een compleet nieuwe toiletgroep, uniek in Best beplakt met krantenartikelen uit Groeiend Best, vanaf de jaren 60 tot heden. Architect Harold van de Ven van Best Architecten tekende het pand, met gevoel voor geschiedenis. Aannemer Fried van de Laar mocht het oude echtpaar zoals de burgemeester de panden noemde, definitief met elkaar verbinden. Met foto’s uit de schatkelder van de Heemkundekring Dye van Best, werden zowel de entree, grote zaal als het voorhuis verfraaid.

DSC_0657

SOCIAAL HART

Sinds de dag dat het pand in gebruik is genomen heeft het een sociale functie in Best. Vele verenigingen en goede doelen vinden een warm thuis in Prinsenhof. Het grootste voorbeeld is het ontmoetingstriduüm. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw wordt jaarlijks in de eerste week van september voor ouderen door ruim 20 vrijwilligers een ontmoetingstriduüm gehouden. De gasten krijgen drie dagen volledig vermaak, met heerlijk eten, ouderwets gekookt, met uiteraard echte pudding. Prinsenhof werkt hier meer dan graag belangeloos aan mee.

Daarnaast bieden wij onder andere een warm welkom aan:

Back To Top